Nilsson.noBli bedre kjent med rørlegger Emil Lossius: – Å jobbe med bunnledninger er som voksenlego

Bli bedre kjent med rørlegger Emil Lossius: – Å jobbe med bunnledninger er som voksenlego

For rørleggerlærling Emil Lossius (18 år) var ønsket om kort læretid og betalt utdanning uten studiegjeld, som fikk han til å velge rørleggeryrket. Også var det drømmen om reisen jorda rundt.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg på jobben? Hva er dine ansvarsområder, og hva er det du liker mest ved jobben din?

En typisk dag på jobben er veldig variert for meg, og jeg vet egentlig ikke hva jeg kommer til å jobbe med når jeg kommer på jobb. Jeg har ikke en fast arbeidsoppgave eller rutine. Jeg synes det er litt spennende å ikke vite hva jeg skal gjøre når jeg kommer på jobb.

Det jeg liker mest ved jobben min er å jobbe med bunnledninger, som er rørene som går under bakken. Det er som å jobbe med voksenlego, og jeg kan høre på musikk mens jeg gjør jobben min.

Hva liker du å høre på da?

Alt mulig, egentlig. Det kan være alt fra rock til lofi hiphop til høyenergi-hiphop, musikk fra 80-tallet, alt av rap, funk og punk. Men jeg liker ikke countrymusikk!

Hvordan er egentlig arbeidsmiljøet? Er det mye sosialt som skjer også utenfor jobb?

Arbeidsmiljøet er flott og det er mye sosialt utenfor jobben også. Vi spiser ofte pizza og spiller cageball i helgene, drar på fisketur eller bestiger en fjelltopp. Jeg føler at jeg har valgt riktig firma, og jeg smiler hver dag. Det er mange morsomme mennesker som jobber her.

Hvorfor valgte du Nilsson?

Jeg var på intervju hos flere firma, men magefølelsen etter intervjuene sa at Nilsson var det riktige valget for meg. Det eneste jeg husker fra intervjuet er da Andreas, sjefen min, sa at «vi er litt rare i Nilsson», og det traff meg, for jeg har alltid følt meg litt rar selv.

Se alle ledige stillinger i Nilsson her.

Hvordan har lærlingperioden vært så langt, og hva har vært de største utfordringene du har møtt?

Jeg er 8 måneder inn i lærlingperioden og gleder meg til å bli ferdig. Det er noen ganger faget føles litt overveldende. Det er mye som skal gjøres, men det som funker da er å tenke på den neste tingen du skal gjøre. Bare ta neste steg og ikke se på de 50 andre tingene som skal gjøres. Plutselig har du lagt rør til en hel bygning, også får du mestringfølelse. De 8 månedene hittil har vært helt fantastisk egentlig.

Hva fikk deg interessert i rørleggerfaget?

Det som først og fremst interesserte meg i rørleggerfaget var at det er godt betalt og at du får betalt mens du er lærling i to år. Etter utdanningen har du ingen studielån og mye erfaring. I tillegg kan jeg fikse ting i mitt eget hjem selv, som jeg faktisk måtte gjøre her om dagen, og selv om det var litt ekkelt, ga det meg en følelse av mestring. Jeg synes det er nyttig å ha en utdannelse som kan brukes i dagliglivet, og jeg får stadig bedre evner og utvikler mine motoriske ferdigheter. Jeg blir mer skjerpet, på en måte.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb da?

Nylig har jeg flyttet til min egen hybel, så jeg bruker mye tid på meg selv. Å se på TV ble kjedelig, så i det siste har jeg lest bøker, gått på turer med kompisene mine og campet. Jeg tilbringer mye tid i naturen og trener.

Kan du komme med en funfact om deg selv, som du ikke tror så mange vet om?
En morsom fakta om meg er at jeg faktisk var kretsmester i svømming en gang. Dette var da jeg gikk i 10. klasse, og jeg var veldig stolt av det. Selv om jeg ikke har tid til å svømme lenger, så føler jeg meg fortsatt stolt over den prestasjonen.

Hva slags muligheter er det for lærlinger innenfor rørleggerfaget etter endt lærlingperiode, og hva ser du for deg at du gjør når du er ferdig?

Når jeg er ferdig utdannet som rørlegger, vil jeg ha gode muligheter til å tjene godt. Jeg vil vurdere å ta en mesterutdanning og bli rørleggermester. Kanskje få meg eget hus, kone og barn. Samtidig har jeg og en kompis en drøm om å kjøpe en seilbåt og reise ut i verden. Vi har laget en detaljert plan for å nå dette målet, og det er takket være at vi tjener gode penger som lærlinger at denne drømmen kan bli en realitet. Men først vil jeg nyte tiden jeg har igjen her i Bodø, med mine kollegaer og venner. Jeg tror jeg vil savne dem når vi drar, og kanskje til og med få litt hjemlengsel.

Til slutt, hva vil du si til noen som vurderer å bli lærling innenfor rørleggerfaget?

Jeg vil si: Gjør det! Du vil få mye ut av det, ikke bare økonomisk, men også personlig. Jeg som er opptatt av trening og kosthold er også glad for at dette er en jobb som hjelper meg med å holde meg i form. Det kan jeg allerede se på armene.

Les mer om Nilsson her.

To rørleggere fra Nilsson i arbeidstøy som smiler og ser inn i kamera.

Emil og en kollega nyter solen mens de jobber på et av Nilssons prosjekter i Bodø. Foto: Deadline