Nilsson.no4 grunner til å bytte varmtvannsbereder

4 grunner til å bytte varmtvannsbereder

Lurer du på om det er på tide å bytte varmtvannsberederen? Her er Roald Sjåviks 4 grunner til å bytte varmtvannstank.

Hva er en varmtvannsbereder?

En varmtvannsbereder, ofte kjent som varmtvannstank, er en enhet som varmer opp og lagrer vann for daglig bruk. Det er med andre ord denne tanken som sørger for at du kan ta deg en varm dusj, eller vaske på en bestemt temperatur i vaskemaskinen din.

Hvorfor bør man bytte varmtvannsberederen?

Som med alt annet, er det dessverre ingenting som varer evig. Slik er det også med varmtvannsberedere, som har en normal “levetid” på 10–20 år. Noen tanker har en levetid på nærmere 40 år. En ny varmtvannsbereder koster mellom 4600–9000 kr. Ønsker du en bereder med flere funksjoner – som for eksempel ekstra rask oppvarming, eller kobling til varmepumpe, vil det koste litt mer.

Er du usikker på om du har behov for ny varmtvannsbereder? Roald Sjåvik, faglig leder serviceavdelingen hos Nilsson AS, gir deg svarene:

– Det er kjedelig å plutselig stå der uten varmtvann, så her er noen tips til deg som vurderer ny varmtvannsbereder, starter Sjåvik blidt.

Les mer: Elektrogruppen med eget Enterpriserettprogram

1) Sjekk om varmtvannsberederen din er moden for utskiftning: 

– Nærmer varmtvannsberederen slutten av anbefalt brukstid, vil det være naturlig å bytte den ut. Dette er individuelt fra tank til tank, men ser den sliten og gammel ut bør du ta en vurdering på om det er på tide å bytte den ut, sier Sjåvik. Er det lekkasje fra varmtvannsberederen, så er tid inne for å reparere varmtvannsberederen, eller å skifte ut varmtvannsberederen.

– Hvordan sjekker man om berederen hjemme er for gammel?

– Du kan enten få en profesjonell vurdering av noen av oss i Nilsson, eller så kan du sjekke serienummeret. Dette nummeret inneholder ofte produksjonsdatoen, sier Sjåvik.

Han legger til at hvis man har tilgang til kjøps- eller installasjonsdokumenter, kan man også sjekke der.

2) Skal du pusse opp? Ta tanken i samme slengen:

– Skal du pusse opp vil det være naturlig å se på utbytte til ny tank. Ny tank er dessuten penere å se på. Kanskje motivasjonen til å sjekke behovet kommer fra at man vil ha et mer estetisk vaskerom? Sier Sjåvik.

3) Ny tank = bedre økonomi:

– Med en ny tank kan du være sikker på at energien du tilfører tanken går til oppvarming av vann, ikke til oppvarming av omgivelsene rundt. Bedre isolasjon er mer økonomisk, ettersom det gir lite varmetap når vannet er oppvarmet, sier Sjåvik.

Kan man være sikker på at det gjelder alle nye varmtvannsberedere?

– I alle fall de vi fører. Har du sett deg ut en egen, kan du høre med oss om dette, sier Sjåvik.

bytte-varmtvannsbereder-bakterier-nilsson
Legionella er en slekt av gramnegative, aerobe bakterier som forårsaker lungesykdommen legionærsyke (legionellosis) hos mennesker.

Les mer: Unngå frost i rør – bli klar til frosten med 5 tips fra vår rørlegger

4) Unngå bakteriebomber:

Et av flere tegn på at varmtvannsberederen bør byttes ut, er at berederen ikke greier å varme opp vannet tilstrekkelig. Vann som ikke når høy nok temperatur kan bli et ynglested for bakterier, som for eksempel “Legionella”. Disse trives i temperaturer mellom 20 °C og 50 °C.

– Det er derfor viktig at berederen holder vannet på en temperatur over 70 °C, da dette reduserer risikoen for bakterievekst. Dersom berederen ikke klarer å opprettholde denne temperaturen, kan det være et tegn på at det er på tide med en service, eller muligens en utskifting av berederen, avslutter Sjåvik.

 

Lurer du på hvilken varmtvannsbereder som passer til hjemmet ditt, eller har du andre spørsmål knyttet til varmtvannstank? Ta kontakt med oss i dag